Als paardenliefhebbers willen we het beste voor ons paard, ook met betrekking tot voeding. We weten dat het paard van nature alleen ruwvoer eet en zichzelf verrijkt met aanwezige kruiden en af en toe wat boombast en boomvruchten. Het paard heeft zich daarbij zo geëvolueerd dat het op een energie arm voedingspatroon kan leven. Je paard kan dus met weinig uit de voeten. Hoe kunnen we zo goed mogelijk aan de natuurlijke behoeften van ons paard voldoen? Hieronder geef ik je vijf tips voor een goede voeding van je paard.

Tip 1 – geef kwalitatief goed (kruiden)hooi

Gebruik kwalitatief goed hooi, bij voorkeur kruidenhooi. Ruwvoer is en blijft het belangrijkste voedingsmiddel voor je paard, het liefst onbeperkt. Goed hooi bevat veel structuur en is stabiel. Structuur bevordert zowel de speekselproductie als de darmbewegingen van het paard. Waardoor er een betere opname van voedingsstoffen plaats vindt. Bovendien bevat gras dat lang heeft mogen groeien voordat het gemaaid werd, meer mineralen en sporenelementen, welke van belang zijn voor je paard.

Waarom geen kuilgras / hooi in plastic geven aan je paard?
Micro-organismen leven overal, zowel in voedsel als in de darmen. Het zijn de bacteriën, gisten en schimmels die zo klein zijn dat ze niet met het blote oog te zien zijn. Nu heb je aerobe micro-organismen, zij kunnen alleen leven in een omgeving met zuurstof. Alsook anaerobe micro-organismen, welke zich juist alleen kunnen ontwikkelen in een omgeving zonder zuurstof. Terwijl het paard dus van nature ruwvoer eet met aerobe micro-organismen, sterven deze organismen af zodra het hooi in plastic wordt gedaan. Dan nemen de anaerobe micro-organismen het over. Zodra het plastic wordt opengemaakt vindt er weer een omkering plaats van anaerobe micro-organismen naar aeroob. Dit heeft tot gevolg dat het voedsel aan instabiliteit onderhevig is. De spijsvertering van het paard heeft dit voedsel vervolgens te verwerken, het is een extra belasting. De kans op schimmel in het kuilgras is door de anaerobe micro-organismen ook groter.Bovendien bevat kuilgras weinig structuur.

Voor een overzicht van leveranciers van kruidenhooi kun je terecht op paardenhooi.nl.

Tip 2 – voer hele granen

Aangezien het huidige ruwvoer niet meer de kwaliteit kan bieden die je paard nodig heeft is het wenselijk om, hoe minimaal ook, je paard bij te voeren. Je kunt in dat geval kiezen voor hele granen. Waarom hele granen? Juist in de top van de plant zit in de vorm van zaad alle levenskracht. Want het zaadje dient er voor te zorgen dat er een volgend seizoen weer een nieuwe plant kan groeien. Door hele granen te voeren, voer je je paard dus de kracht van de plant. Aandachtspunt is wel dat indien je paard geen hele granen is gewend, je paard een aantal maanden nodig heeft voor omschakeling. 

Voor meer informatie over biologisch paardenvoer kun je kijken op www.bio-ron.com.

voeding paard Centrum Equus

Tip 3 – Himalaya liksteen

Hang minimaal één Himalaya mineralen liksteen op. Je paard zal naar eigen behoefte hier aan likken. De likstenen verschillen allemaal van samenstelling, om die reden zou je ook meerdere likstenen kunnen ophangen. Leg de liksteen niet in een voerbak!

Tip 4 – Eten zonder stress

Zorg er voor dat je paard zonder stress kan eten. Stress ontstaat op het moment dat je paard concurrentie ervaart tijdens het eten. Met name als er meerdere paarden van één plek hebben te eten. Eten zonder stress zorgt er echter voor dat je paard beter kauwt, daardoor meer speeksel produceert en dit bevordert dus de opname van de voedingsstoffen. 

Tip 5 – Vitamine supplementen

Bij een goede voeding maakt je paard zelf 99% van zijn benodigde vitamines aan. Bijvoeren daarvan is normaal gesproken niet nodig.

Tot slot

Verder wordt de gezondheid van het spijsverteringsstelsel van je paard positief beïnvloed door voldoende beweging en het beperken van stress. Gevolg van een goed werkend spijsverteringsstelsel is een betere opname van voedingsstoffen. Wat de algehele gezondheid van je paard ten goed komt!

Geniet van je paard!

Ilse van Veen
Natuurgeneeskundig diertherapeut
& intuïtieve coach
www.centrumequus.nl