Terugkerende maagzweer bij je paard, wat nu?

paard terugkerende maagzweer centrum equus

Neem gerust contact met mij op

Nieuwsbrief
Meld je aan en ontvang inspiratie!

Het kan zijn dat je paard te kampen heeft met een terugkerende maagzweer. Ook al heb je in de basis al van alles aangepast. Wat kun je dan nog doen? Eerst even een korte uitleg over het ontstaan en de symptomen.

Ontstaan

Bij een maagzweer is er beschadiging van de maagwand, doordat de maagzuurhuishouding uit balans is. Van nature eet het paard bijna de hele dag door kleine beetjes en daar is het spijsverteringskanaal dan ook op afgesteld. Het paard produceert continue maagzuur. Dat maagzuur wordt geneutraliseerd en geabsorbeerd door speeksel en door voedsel. De aanmaak van speeksel wordt daarbij weer gestimuleerd door het kauwen tijdens het eten van (ruw)voer.

Oorzaken

De belangrijkste oorzaken van een maagzweer zijn:

  • verkeerde voeding: te weinig ruwvoer of met te grote tussenpozen zorgt voor een verstoorde maagzuurconcentratie;
  • stress: stress verlaagt de bloedtoevoer naar de maag, waardoor de maagwand gevoeliger wordt voor maagzuur.
Symptomen

De symptomen van een maagzweer zijn niet eenduidig, de symptomen kunnen ook andere oorzaken hebben. Vaak wordt gezien dat een paard met een maagzweer veel gaapt. Verder zijn mogelijke symptomen:

  • verminderde eetlust
  • vermagering
  • doffe vacht
  • lichte koliek
  • verminderde prestaties
  • diarree
  • tandenknarsen
Wat nu?

Je hebt de voeding aangepast en er is geen duidelijke stressfactor (meer) aan te wijzen. De maagzweer is behandeld, dan wel met reguliere medicijnen, dan wel met natuurlijke middelen. En toch blijft de maagzweer terugkomen. Wat dan?

Dan is de werkelijke oorzaak van het ontstaan van de maagzweer wellicht nog niet gevonden. Het kan in dit geval zijn dat jouw paard jou een spiegel voorhoudt met de klachten. Je kunt hierbij kijken naar de onderliggende boodschap van jouw paard aan jou. Wat heeft jouw paard te vertellen over hoe jullie samen kunnen groeien en ontwikkelen? De maag heeft namelijk niet alleen een fysieke verteringsfunctie. Ook heeft de maag te maken met het verteren van emoties. Denk maar eens aan de uitdrukkingen ‘dat ligt me zwaar op de maag’ of ‘als een steen op je maag liggen’. Is er een situatie bij jezelf waarin je dit herkent?

Wil je weten wat er met je paard aan de hand is op een dieper niveau? Tijdens een healing en reading consult voor je paard kijk ik naar de processen op het niveau van de ziel.

Deel dit

Neem gerust contact met mij op

Nieuwsbrief
Meld je aan en ontvang inspiratie!