In de omgang met paarden komt veel onrust en angst voor. Ieder paard vraagt een eigen benadering. Aan de ene kant door de ervaringen die je paard in het verleden heeft opgedaan in het contact met mensen, aan de andere kant de aangeboren aanleg hoe je paard in het leven staat, het karakter.

Rust

Wat in ieder geval in de omgang met ieder paard van belang is, is rust. En daar zie ik regelmatig haperingen. Want in onze maatschappij zijn we veelal gehaast, iedereen is druk, alles moet snel en dus ook dat wat je met je paard doet. Wat ook weer snel tot irritaties kan leiden in de omgang met je paard. Hoewel het rijden op je paard, jou vaak weer rust geeft. En het aparte is eigenlijk, dat we vaal helemaal niet zo willen leven, zo druk en gehaast. We weten alleen helaas soms niet anders. We denken dat we geen andere keuze hebben, om wat voor reden dan ook.

Vertrouwen

Waarom is rust voor je paard nu zo belangrijk? Rust in jezelf, innerlijke rust, is een gevolg van (zelf)vertrouwen. En daar reageert je paard op. Als jij vertrouwen hebt, geeft jouw paard dat een gevoel van veiligheid. En weten of iets of iemand veilig is, is van levensbelang voor het overleven van je paard. Welke van oorsprong in kudde verband leeft.

Hoe kom je nu zelf meer tot rust? Aangezien innerlijke rust dus een gevolg is van vertrouwen hebben in jezelf, kun je meer rust krijgen door het ontwikkelen van je zelfvertrouwen. Dit is een leerproces van bewustwording, voelen en keuzes maken.

Om tot bewustwording te komen is het in ieder geval belangrijk dat je tijd neemt voor jezelf. Want als je altijd bezig bent met anderen, zul je nooit je eigen innerlijke stem kunnen horen om op te vertrouwen.

Tot slot

Door te werken aan je eigen zelfvertrouwen, geef jij je paard dus een groot geschenk in de vorm van een gevoel van veiligheid.

Ben jij je bewust van je eigen innerlijke rust of juist onrust? En hoe gedraagt jouw paard zich in de omgang en onder het zadel? Laat het me weten in het commentaarveld onderaan deze pagina.

Ilse van Veen
Paardenfluisteraar & healer
www.centrumequus.nl