Resistentie wormen en bacteriën bij het paard

resistentie wormen bacteriën Centrum Equus

Nieuwsbrief
Meld je aan en ontvang inspiratie!

Resistentie van wormen en bacteriën bij paarden neemt met de tijd toe. Ontwormingsmiddelen en antibiotica krijgen steeds minder vat op deze indringers van buitenaf. Hoewel het gebruik van deze middelen soms noodzakelijk kan zijn, is het belangrijk om te kijken naar de oorzaak van de vatbaarheid bij het paard voor wormen en bacteriën. 

Het is normaal dat een paard wormen en bacteriën bij zich draagt, wij mensen dragen ook allerlei bacteriën bij ons. Bij een gezond paard levert dit geen problemen op. Wanneer de weerstand van het paard echter afneemt, neemt de vatbaarheid voor indringers toe en kunnen ze zich gemakkelijker vermeerderen in het paardenlichaam. Dit kan bijvoorbeeld als gevolg van ouderdom zijn of ziekte bij het paard. 

Het immuunsysteem draagt zorg voor het opruimen van indringers. Stress is een belangrijke factor die de afweer doet afnemen, zeker ingeval van chronische stress. Dit kan op velerlei manieren plaatsvinden.

Door de verbinding op zielsniveau tussen mens en paard is de gezondheid van het paard niet los te zien van onze eigen (geestelijke) gezondheid. Als we kijken op het niveau van de ziel gaat dit om de weerbaarheid in de vorm van grenzen. Wat is van jou en wat niet en lukt het vervolgens om je daar tegen te weren? Lukt het om de wormen en bacteriën binnen de perken te houden?

Tijdens een consult voor je paard kijk ik naar de processen op het niveau van de ziel. Wat maakt het dat je paard vatbaar is geworden voor een toename van wormen of bacteriën? Wat wil de ziel leren van de ziekte?

Deel dit:

Nieuwsbrief
Meld je aan en ontvang inspiratie!