Wat houdt natuurgeneeskunde nu eigenlijk in?
Het lichaam heeft van nature een zelfgenezend vermogen, het streeft er altijd weer naar om in evenwicht te komen. Een wondje gaat bijvoorbeeld vanzelf weer dicht. Nu kan het lichaam echter door allerlei omstandigheden zodanig uit balans raken dat het hulp nodig heeft om dit zelfgenezend vermogen te stimuleren en/of te ondersteunen.

Bij de natuurgeneeskunde wordt hierbij gekeken naar de hulpvraag vanuit een holistische visie, ofwel het gehele individu wordt meegenomen. Dus er wordt gekeken naar de fysieke, emotionele, mentale en energetische/spirituele gesteldheid van het individu. Hierbij wordt gezocht naar de oorsprong van het probleem, zodat genezing van binnenuit kan plaatsvinden. De middelen die geadviseerd worden zijn op natuurlijke basis vervaardigd.

Bij het advies zal worden overwogen of samenwerking met een dierenarts of andere zorgverleners in de diergezondheidszorg raadzaam is.

Therapie├źn

Hoewel er vele therapeutische mogelijkheden zijn in de natuurgeneeskunde, werk ik zelf hoofdzakelijk met genezing als gevolg van inzicht. Bewustwording van de situatie geeft kans op verandering en daarmee genezing. Verder maak ik gebruik van healing en geef ik adviserende maatregelen. Indien nodig zet ik homeopathie in.

Homeopathie is ontwikkeld door de Duitse arts en chemicus Samuel Hahnemann. Het gaat er vanuit dat ieder individu een levenskracht heeft (zelfherstellend vermogen). Bij ziekte is er een disbalans in deze levenskracht. Door deze levenskracht te stimuleren kan het individu worden geprikkeld tot zelfgenezing. Hierbij worden middelen ingezet die hoofdzakelijk zijn vervaardigd van planten. Een middel wordt gekozen op basis van het gelijksoortigheidsprincipe. Ofwel een middel dat bij gezonde mensen bepaalde ziekteverschijnselen teweeg brengt, kan diezelfde ziekteverschijnselen bij zieken genezen. Dit komt doordat het lichaam wordt geprikkeld om zijn verdediging te versterken. Homeopathie werkt in op alle niveau’s van het individu.

paard ziek homeopathie paardenfluisteraar intuitieve coach Centrum Equus