Botproblemen bij het paard

botproblemen paard Centrum Equus

Nieuwsbrief
Meld je aan en ontvang inspiratie!

Botproblemen bij het paard zijn er in diverse vormen. Zoals artrose (gewrichtsslijtage), OCD (losse stukjes bot en/of kraakbeen in gewrichten), schiefels (woekering botvlies griffel- of pijpbeen), osteoporose (botontkalking), breuken en scheurtjes.

Bot is het meest dichte weefsel van het lichaam. Door het gewicht worden we meer met de zwaartekracht van het aardse verbonden. Alle botten samen vormen het skelet. Het is de structuur, basis van het lichaam, het fysieke fundament. Zonder botten zakt het lichaam in elkaar, hebben pezen, en daarmee de spieren, geen houvast. Botten behoren dan ook tot het eerste chakra, het element aarde, de basis, het fundament.

Het hele leven wordt er bot aangemaakt en afgebroken. Gezonde botten zijn krachtig en vitaal. Belangrijke mineralen zijn calcium, magnesium en fosfor, een goede opname door het lichaam is essentieel. Ook vitamine D, gevormd onder invloed van zonlicht, is belangrijk.

Angst en stress verminderen de opname van voedingsstoffen en verhogen het gebruik. Bij een tekort gaat het lichaam de benodigde mineralen halen uit de opslag in de botten. Hierdoor neemt de stevigheid van het bot af. Mogelijk met bovengenoemde problemen tot gevolg.

Zoals op jonge leeftijd de botten groeien, groeit ook de verbinding met het aardse.

Oudere botten verliezen juist kracht en vitaliteit, de massa neemt af. Er wordt meer bot afgebroken dan opgebouwd. Het is een weerspiegeling van de innerlijke  verandering.

Ingeval er sprake is van botproblemen is het van belang om te kijken hoe het is met de balans van het eerste chakra. Als ook, wat wil er doorgrond worden tot op het bot, tot op de diepste lagen van de ziel? Tijdens een consult voor je paard kijk ik naar de processen op het niveau van de ziel.

Deel dit:

Nieuwsbrief
Meld je aan en ontvang inspiratie!